10 pași pentru găsirea unui fotograf de nunta

Spre deosebire de lucrările celorlalți furnizori pentru nuntă (muzică, aranjamente de flori, tort), fotografiile nu sunt lucruri pe care le puteți auzi, miroși, gusta sau chiar vedea de la început – nu știi cu adevărat ce primești până după eveniment. Asta înseamnă că cercetarea atentă și selectivitatea în ceea ce privește abilitățile profesionale, stilul artistic și comportamentul personal sunt foarte importante atunci când alegi fotograful.

Pasul 1: Stabiliți stilul

Înainte de a începe cercetarea fotografilor, va trebui mai întâi să decideți ce tip de stil de fotografie preferați, deoarece acest lucru vă va ajuta să determinați cu ce fel de fotograf doriți să fotografiați nunta. Care din următoarele vă plac?

Documentar: În loc de o serie de fotografii standard, acestea sunt imagini sincere sau spontane cu oameni, decor și acțiune. Imaginile tipice ar putea include bufetul înainte ca oaspeții să înceapă să sosească, verișorii tăi dansând, sau tu și domnișoarele de onoare râzând cu șampanie în mână. Cu un fotograf pur foto-jurnalist, veți vedea foarte rar oameni care privesc camera; fotografiile captează momentele exact așa cum s-au întâmplat și împreună spun o poveste.

Portretist: Dacă preferați portrete clasice (gândiți-vă: albumul de nunți al părinților dvs.), alegeți un fotograf tradițional care se specializează în portrete. Acestea sunt fotografiile făcute de voi doi, de prietenii și familia voastră în fața diferitelor fundaluri. Asta nu înseamnă că nu există loc pentru creativitate în această categorie. În timp ce unii fotografi vor prezenta subiecte în locuri mai tradiționale (cum ar fi la altarul de ceremonie) și în poziții mai formale (în picioare ca un grup împreună), alții merg mai departe în zona creativă (cuplul stând pe o canapea șic la recepția hotelului sau ținându-se de mână în mijlocul unui drum pe o pășune din apropiere, cu munții în fundal).

Curajos și îndrăzneț: Acest stil de fotografie, un izvor de artă plastică, este marcat de o gândire non-conformistă, unghiuri înclinate (numite unghiuri olandeze) și încadrări neconvenționale. Deci, în loc de o fotografiere directă a cuplului care face jurămintele la altar, fotografia ar putea părea înclinată, cu un obiect asemănător unui altar sau o lumânare în prim plan. Sau fotografia miresei în timpul machiajului poate fi trasă de sus, cu accent pe pensula pentru fardul de ochi, mai degrabă decât pe fața ei. Chiar și un singur portret al unei domnișoare de onoare ar putea fi fotografiat, astfel încât fața ei să ocupe doar partea dreapta jos a fotografiei, iar restul spațiului să fie umplut cu zidul sau orice este în spatele ei.

Mulți fotografi de nunți pot face un amestec de portrete și fotografii în stil documentar și vor face o combinație de imagini alb-negru și color, dar dacă există un stil special pe care îl iubiți, asigurați-vă că vă concentrați asupra fotografilor specializați în stilul respectiv.

Pasul 2: Faceți-vă temele

Începeți căutarea dvs. prin citirea recenziilor de la proaspeți însurăței și răsfoind liste cu furnizori. Verificați cu atenție site-urile și blogurile potențialilor fotografi pentru a verifica fotografiile de la alte nunți pe care le-au fotografiat, ceea ce vă va oferi o idee despre stilul lor. Designul site-ului poate avea, de asemenea, indicii despre personalitatea și sensibilitatea fotografului. Verificați paginile de Facebook, Instagram și Twitter, dacă este posibil. Este pozitiv răspunsul clienților? Cum răspunde fotograful??

Pasul 3: Aranjați interviuri

Aceasta nu este o decizie care poate fi luată doar pe baza aspectului – trebuie să vă întâlniți personal cu fotografi potențiali. Dacă vă place ceea ce vedeți pe site-ul lor – și tarifele sunt în bugetul dvs. – sunați pentru a vedea dacă aceștia sunt disponibili pentru data nunții dvs. Dacă fotograful este deja rezervat la data nunții dvs., e posibil să doriți să vedeți dacă are un asociat sau poate recomanda un alt fotograf cu un stil similar. Stabiliți întâlniri personale cu trei până la cinci fotografi potențiali care sunt disponibili la data nunții dvs. pentru a discuta mai mult despre munca lor și pentru a evalua dacă personalitățile dvs. se potrivesc. Fiți pregătiți să vorbiți despre localul dvs, stilul de nuntă și ceea ce vă imaginați pentru fotografiile dvs..

Pasul 4: Vedeți câteva albume complete de nunți

Nu vă bazați decizia exclusiv pe ceea ce vedeți în galeria sau albumul fotografului. Din motive întemeiate, fotografii prezintă potențialilor clienți un portofoliu cu cele mai bune fotografii ale lor, toate de la nunți diferite, astfel încât veți vedea cele mai bune dintre cele mai bune. Problema cu acest lucru este că nu veți obține o idee completă asupra muncii lor. Cereți să vedeți două sau trei galerii complete de la nunțile pe care le-au fotografiat doar ei (nu și alte persoane cu care colaborează), pentru a vă putea face o idee mai bună despre cum ar putea să arate colecția dvs. completă de fotografii de nuntă. Și cereți să vedeți cel puțin unul sau două albume complete de la nunți care s-au derulat în locații similare cu ale dvs. De exemplu, dacă planificați o nuntă de interior cu iluminare difuză, nu vă uitați doar la nunți fotografiate în aer liber la lumina naturală a soarelui. Și dacă plănuiți să spuneți “DA” pe o plajă la apus, veți dori să vedeți exemple cu așa ceva.

Pasul 5: Revizuiți albumele cu un ochi critic

Când revizuiți albumul unui fotograf, căutați momentele-cheie pe care doriți să le capturați: au obținut fotografii atât ale miresei cât și ale mirelui atunci când s-au privit pentru prima dată la petrecere? Căutați, de asemenea, claritatea imaginilor, compoziții bine gândite (fotografia este bună în modul în care a fost încadrată, sau există prea multă aglomerație în cadru?) și iluminare bună (feriți-vă de imaginile decolorate în care detaliile sunt neclare – cu excepția cazului în care acesta este stilul pe care îl urmăriți). De asemenea, este foarte important să detectați sensibilitatea în captarea emoțiilor oamenilor; asigurați-vă că subiecții fotografului arată relaxat, nu precum căprioara surprinsă de faruri. În timp ce voi doi sunteți, desigur, importanți, doriți să vedeți și fotografii ale prietenilor dvs. în care aceștia zâmbesc.

Pasul 6: Asigurați-vă că personalitățile dumneavoastră se potrivesc

Nu subestimați importanța potrivirii cu fotograful. Este fotograful emoționat de viziunea ta atunci când o descrii? Atunci când fac sugestii, le prezintă într-un mod clar și respectuos sau sunt timizi? Pentru a obține cele mai bune fotografii, mergeți cu un profesionist care înțelege aspectele sociale, dar este și destul de îndrăzneț ca să caute imagini minunate și care, mai presus de toate, vă liniștește și nu vă irită în vreun fel. Amintiți-vă: vă vor urma în orice mișcare, și cu cât vă simțiți mai confortabil cu fotograful, cu atât fotografia va fi mai bună. De asemenea, nu doriți ca fotograful să jignească sau să deranjeze nici un oaspete, ci să-i fotografieze în cea mai bună lumină într-un mod discret. Pentru a obține cele mai bune fotografii, fotograful dvs. trebuie să fie suficient de inspirat pentru a căuta momente minunate, suficient de politicos pentru a obține zâmbete relaxate și poziții naturale de la oaspeți și suficient de calm pentru a transmite încredere. Ar trebui să pună o mulțime de întrebări și să fie un bun ascultător.

Pasul 7: Confirmați fotograful

Multe studiouri foto mai mari au mai mult de un fotograf angajat și, dacă nu îl specificați în contract, e posibil ca fotograful principal să nu fie cel care vă fotografiază ziua. Deoarece fiecare profesionist are un stil, o tehnică diferită și o personalitate diferită, trebuie să vă asigurați că cel pe care îl intervievați, cu care faceți „clic” va fi același cu cel care lucrează la nuntă. De asemenea, includeți stipulări specifice în contract despre cine va înlocui fotograful dacă se va întâmpla ceva în ziua respectivă. Verificați dacă fotograful va aduce asistenți la nuntă și, dacă da, câți. Dacă aveți spațiu în buget, luați în considerare angajarea unui al doilea fotograf. Mulți fotografi de top includ un al doilea fotograf în contract, dar dacă acest lucru nu face parte din contract, vă recomandăm să întrebați despre această posibilitate. Principalul beneficiu pentru a avea doi fotografi este, bineînțeles, că aveți o acoperire de două ori mai mare. De exemplu, în timpul sesiunii foto formale, un fotograf poate captura fotografiile formale, în timp ce cel de-al doilea poate obține imagini din culise, fotografii foto-jurnalistice, cum ar fi oaspeții care conversează. Dacă aveți o nuntă mai mare (250 de persoane sau mai mult), ați putea dori chiar să întrebați dacă aveți trei fotografi, astfel încât echipa dvs. de fotografi să poată surprinde evenimentul din toate unghiurile.

Pasul 8: Comparați pachetele

Nu veți reuși să calculați o sumă exactă până când nu sunteți sigur de ceea ce doriți, de câte albume aveți nevoie și unde se află fotograful dvs. La intervievarea candidaților cereți un nivel general de preț bazat pe standardul pentru “sesiunea de fotografiere” și pachetul fotografului, plus tarifele standard pentru tipul de album pe care credeți că îl veți dori și cuantumul pentru perioada de timp pentru care vreți să-l rezervați (1 zi, weekend complet). Este important să aflați ce este inclus în pachetul standard, plus gama de bază pentru eventualele bonusuri suplimentare, cum ar fi o sesiune de fotografii la logodnă, efecte speciale sau o acoperire suplimentară, pentru a putea compara prețurile. În special, aflați exact câte ore sunt incluse. În mod ideal, doriți ca fotograful dvs. să fie acolo pentru întreaga zi de nuntă – de când începeți să vă pregătiți până când veți face ieșirea de la recepție. În timp ce pachetele variază, cele mai multe includ aproximativ 6 până la 12 ore pentru a acoperi totul de la evenimentele de pre-ceremonie (pregătirile cu domnișoarele de onoare sau primele poze) până la sfârșitul recepției. Este, de obicei, mai bine să plătiți pentru o durată mai mare dacă există o șansă de prelungiri și cu siguranță doriți ca fotograful dvs. să fie acolo până la sfârșit (orele suplimentare sunt, de obicei, taxate la un tarif mai mare pe oră). De asemenea, luați în considerare dacă doriți să faceți o sesiune pentru logodnă sau dacă doriți ca fotograful dvs. să fotografieze alte evenimente în timpul weekend-ului de nuntă (excursia băieților, masa de prânz a domnișoarelor de onoare).

Pasul 9: Întrebați care vă sunt drepturile

Majoritatea contractelor stipulează că fotograful deține drepturile asupra tuturor fotografiilor realizate la nuntă, chiar și a celor cu dvs. Cu alte cuvinte, fotograful le poate folosi în mod promoțional (pe site sau pe blog), le poate publica și chiar le poate plasa în anunțuri. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu puteți posta copiile digitale pe care le trimit – cei mai mulți fotografi au o politică prin care puteți împărtăși doar imagini marcate. De asemenea, dacă nu negociați altfel, dacă doriți să imprimați singuri imaginile sau să comandați un album dintr-o altă sursă, va trebui să cumpărați drepturile asupra imaginilor.

Pasul 10: Obțineți detaliile despre post-producție

De obicei, durează cel puțin o lună pentru a obține toate fotografiile de la fotograf. De ce? Fotograful dvs. filmează fișiere brute enorme mult mai mari decât cele tipice JPG. Înregistrarea fișierelor brute oferă fotografului capacitatea mai mare de a corecta fotografia, dar durează mai mult timp pentru încărcarea, procesarea și editarea tuturor acelor fișiere (pentru a corecta nivelurile de culoare și așa mai departe). Este diferit, dar mulți fotografi spun că petrec încă 40 de ore de editare a imaginilor de la o singură nuntă, astfel încât să dureze până la șase până la opt săptămâni (sau mai mult, în funcție de fotograf și cât de ocupați sunt) pentru a obține copii. Iată ce să întrebați: La câte imagini trebuie să mă aștept? Vor avea înaltă rezoluție sau rezoluție redusă? Voi putea să-mi fac singur copii sau fotograful își păstrează drepturile asupra imaginilor? Copiile pe care le văd vor fi versiunile retușate sau asta se va întâmpla după selectarea fotografiilor pe care le doresc? Vorbind despre retușare, întrebați despre opțiunile de retușare și efectele speciale (care pot varia de la balanța simplă de alb la retușarea frumuseții și la efectele artistice stilizate, cum ar fi culorile super-saturate) și costul suplimentar pentru ambele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *